Wat is schimmel?
Wat is schimmel
Schimmelgroei komt voornamelijk voor op plaatsen waar geen sprake is van natuurlijke ventilatie. Een hoog vochtgehalte is voor schimmels een uitstekend klimaat om te kunnen groeien. Veelvoorkomend is dan ook dat veel schimmels samengaan met een lekkage.
Echter wordt deze vaak pas opgemerkt als het eigenlijk al te laat is. De lekkage heeft er dan al voor gezorgd dat het oppervlak met schimmelgroei al reeds verzadigd is met vocht.
Op dat moment krijgt de schimmel kans om te ontstaan en zal zich naarmate de tijd vordert in hoog tempo zich exponentieel vermeerderen en uitgroeien tot grote schimmelplekken en zwam.
Schimmel is goed te behandelen en te herstellen. Het enkel verwijderen van schimmel is echter niet voldoende, tevens zal de bron van de schimmelgroei achterhaald moeten worden om ook toekomstige schimmelgroei te stoppen.
Daar kan Het Zuiden u bij helpen. Het verwijderen van schimmels, vocht en het aanpakken van de bron kan er zo voor zorgen dat u geld zou kunnen besparen in de stookkosten.
Schimmel en je gezondheid
Schimmels kunnen je leven flink op de kop zetten. De sporen van schimmels kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken in de vorm van allergische reacties. Ook kunnen schimmels mycotoxinen (giftige stoffen) afgeven. Hiervan zijn er al ruim 400 bekend: onder andere Aflatoxine, Sterigmatocystine, Ochratoxine A, Patuline , Fumonisine, Deoxynivalenol, Zearalenon en Satratoxine. Beruchte schimmels die mycotoxine produceren zijn bijvoorbeeld: Aspergillus versicolor, Penicillium chrysogenum, Penicillium expansum, Stachybotrys chartarum, Trichoderma en Wallemia.
De Mycotoxinen in schimmels veroorzaken vaak ontstekingen op de slijmhuid bij opname via de luchtwegen. Ook kunnen ze vergiftigingssymptomen veroorzaken en in zeldzame gevallen zelfs lever-, nier- of maagkanker. Allergieën kunnen ontwikkelen na blootstelling aan schimmelsporen met een concentratie van 100-3.000 sporen per kubieke meter. Deze concentratie kan ook al voorkomen na een onschuldige waterschade. Mycotoxinen zijn in grote mate aanwezig bij de zwarte schimmel. De zwarte schimmel is daarmee ook één van de schimmels waarbij men echt op de gezondheid moet gaan letten.
Bespreek bij klachten met uw dokter of deze mogelijk met schimmel te maken kunnen hebben en vraag om een bloed-, feces-, urine- of speekselonderzoek om erger te voorkomen.
Een onderzoek van de GGD heeft uitgewezen dat 11% van alle kinderen met luchtwegaandoeningen geen klachten meer hebben als de vocht- en schimmelproblemen in hun huis opgelost zijn. Schimmelsanering kan dus ook voor uw gezondheid zeer belangrijk zijn!
Vocht en schimmel in huis
Schimmels zijn meestal geen probleem binnenshuis zolang ze niet op een natte plek terechtkomen. Komen ze daar wel terecht, dan gaan ze groeien. Schimmels maken deel uit van de natuurlijke omgeving. Buitenshuis spelen schimmels een positieve rol in de natuur door het afbreken van dood organisch materiaal zoals gevallen bladeren en dode bomen. Binnenshuis kan het echter beter vermeden worden.
Schimmels reproduceren door middel van kleine sporen; de sporen zijn onzichtbaar met het blote oog en zweven door buiten- en binnenlucht. Er zijn heel veel soorten schimmels en geen ervan groeit zonder water of vocht. Water speelt dus een essentiële rol binnen de groei van schimmels.
Het is onmogelijk om alle schimmels en schimmelsporen binnenshuis kwijt te raken; sommige schimmelsporen worden zwevend door de lucht gevonden en in huisstof. Schimmelgroei binnenshuis kan en moet worden voorkomen door vocht binnenshuis te beheersen. Als er schimmelgroei in uw huis is, moet u dus de schimmel opruimen én het waterprobleem oplossen om van het probleem af te komen. Als dit niet beide opgelost wordt, is de kans groot dat de schimmel terug zal keren en het probleem daarmee ook.
Vocht
Een normale luchtvochtigheid is tussen de 40% en 60% en hierboven krijgen de meeste mensen er al een beetje last van.
De bestrijding van vocht in muren en kelders gebeurt nadat de oorzaak van het vochtprobleem is vastgesteld. Het zijn vaak meerdere oorzaken die leiden tot vochtproblemen.
Maar wat zijn dan tekenen van teveel vocht in huis? Want vaak is het een sluimerend effect. Door het herkennen van ontstaande problemen kun je erger voorkomen er ervoor zorgen dat de schade in huis meevalt en je niet grondig hoeft gaan te verbouwen.
Waaraan kun je een overschot aan vocht herkennen? Bijvoorbeeld aan aanwijzingen zoals;
- Tegels blijven lang nat na het douchen
- Een natte, muffe en bedompte geur
- De was in huis blijft lang nat
- Sportkleren drogen lasting
- Het behang of stucwerk laat los
- Vochtplekken op de muur
- Schimmelplekken op de vloer, wand en/of plafond
- Zwam
- Algengroei
- Druppels of condens op glas en kozijnen
- Stijgend energie- en/of gasverbruik
- Last van zilvervisjes en ander ongedierte.
Omdat te veel vocht in de muren voor veel problemen kan zorgen, raden we u aan dit tijdig op te lossen. Het Zuiden spoort de problemen voor u op en geeft u advies over het verhelpen ervan. In principe kunt u zelf ook de luchtvochtigheid in uw huis meten, maar het is juist van groot belang om te weten wat u met die resultaten van die meting moet doen en hoe u de luchtvochtigheid weer op een juist peil krijgt wanneer deze te hoog of te laag uitvalt. Om de vochtproblemen in de muren op te lossen moet er gedacht worden aan een luchtontvochtiger of het inregelen van de huidige klimaatinstallatie. Soms moeten delen van het pand gedesinfecteerd worden om ervoor te kunnen zorgen dat bepaalde klachten zich niet meer kunnen voordoen.